Energia paletta


A tartalomhoz

Egyéb müködtetés

Egyéb energia

INFORMÁCIÓK

Kipróbáltuk az EVO NEO benzint
Június hónaptól kapható a MOL kutaknál az új EVO NEO benzin. Az EVO NEO tulajdonságai a MOL adatszolgáltatása szerint: ólommentes, kénmentes, kiváló vezethetőségi (menetviselkedési) index, legalább 4,4 % biokomponenst tartalmaz, min. 99-es kisérleti oktánszámú, speciális adalékolású kopáscsökkentő komponenssel, kimagasló oxidációs stabilitás, csökkentett olefin tartalom. Az EVO NEO benzin rendszeres használata esetén igért előnyök: még dinamikusabb vezetési élmény, jobb gyorsulás, hosszabb motor élettartam, kisebb károsanyag kibocsátás.
Az új benzint egy Citroen Xsara 1,4-es személygépkocsival próbáltuk ki, amelyhez addig 95-ös oktánszámú benzint használtunk. A változás valóban szembetűnő volt, a kocsi lényegesen jobban gyorsult, az addig eléggé lomha kocsival jóval fürgébben tudtunk autózni. Az EVO NEO benzin ára a tankoláskor 302,9 Ft/liter volt.
Akiknek fontos a környezetvédelem, szeretik a dinamikus vezetést vagy eddig is magasabb oktánszámú (98-as) üzemanyagot vásároltak, azoknak ajánljuk az új EVO NEO benzin használatát.

E85-ös biobenzin
A hónap elejétől új üzemanyagtöltő állomáson lehet kapni E85-ös biobenzint, amely 85 % bioetanolt és 15 % 95-ös oktánszámú benzint tartalmaz. Az E85-öt csak az ehhez az üzemanyaghoz, vagy un. rugalmas üzemanyag tecnológiával gyártott autókhoz lehet használni, hagyományos üzemű autók motorját az E85-ös biobenzin károsítja. Az E85-ös biobenzin kb. 30 %-kal olcsóbb a 95-ös oktánszámú benzinnél, viszont a biobenzin kisebb energiatartalma miatt az autó fogyasztása 20-30 %-kal megnövekszik.

Mértékegységek
A háztartási berendezések energetikai jellemzőinek meghatározásakor különböző mértékegységeket használunk, de nem mindig egyértelmű, hogy milyen kapcsolat van ezek között. Egy készülék vásárlásakor tudnunk kell annak tejesítményét és fogyasztását, de ehhez ismernünk kell a gyártó által feltüntetett számokhoz tartozó mértékegységeket is.
Tejlesítmény: 1 LE (lóerő)=745,7 W (watt)=0,7457 kW(kilowatt)
Energia: 1 cal (kalória)=4,186 J (joul)=0,001163 Wh (wattóra); 1 J (joul)=0,000278 Wh (wattóra)

HÍRDETÉSEK

LINKEK

Kezdölap | Fütés, melegvíz | Áram | Hütés, klíma | Egyéb energia | Berendezések | Segédeszközök | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe